НОВА књига Еве Рас, која носи симболичан и поетичан назив "Србијо, љубави моја" је двадесет први наслов у књижевној биографији наше глумице, која ће првог дана нове године напунити 76 година. - Никад нисам правила билансе, нисам човек од успомена - каже Ева Рас, покушавајући да преброји сва своја дела. - Мој цео живот прошао је у неким паузама, па је и од објављивања последње књиге прошло пет година. Иначе, ово је већ треће дело, нека врста документарног романа, настало као одјек времена.
Популарна глумица (коју публика посебно памти по антологијским филмовима Душана Макавејева "Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ" и Александра Петровића "Биће скоро пропаст света") подсећа да је прва књига ове врсте била "Тито без холивудизовања", потом и "Бадерисани Екрем и Ева" - о њених 160 дана проведених у ријалити програму.
- У новом роману (издање "Југарта") покушавам да срушим ружичасти мит о владавини Јосипа Броза. А он не престаје. Напротив, живи и стално се потхрањује - истиче једна од најпознатијих глумица црног таласа. - Ми који смо сведоци његовог времена ућуткани смо. Југоносталгичари величају и даље то бајно доба, у стилу, имали смо домовину од Триглава до Ђевђелије, велике плате и станове, могли да путујемо... А баш и није било тако ружичасто. Понекад ми се чини да смо живели у две различите државе.
ШТАМПАРСКЕ ГРЕШКЕ- МОЈ издавач "Југарт" нема везе са Југославијом, већ са јужњацима из Србије - наглашава Ева.
- Веома сам им захвална што су ме позвали да објавим нову књигу, јер и међу издавачима има оних који вам "загађују" живот... Једино што нисам дала да се лекторише роман - обожавам књиге са штампарским грешкама. Моји читаоци, углавном млади људи, не воле савршенство. Као, уосталом, ни ја.
Зато је њен циљ, како наглашава, да се тај мит разбије и да Србија почне да велича себе а не Броза:
- Нажалост, Србија ни сада не би била самостална да није било Мила Ђукановића који је расписао референдум, са образложењем да Црна Гора неће да буде патрљак и остатак Југославије. Док се та земља распадала, Србија је упорно покушавала да очува њен континуитет. 
У књизи се обрачунавам и са Титовим присталицама јер и даље владају. Волим овај народ. Стално се за нешто оптужује, а он је увек у чуду зато што га нико није ни питао шта жели. И зато, као мађарска Јеврејка, хоћу да истакнем да су Срби упркос тешким владавинама које су увек ишле против њих, успели да остану ведри, јаки и своји. Уосталом, у честим сусретима са читаоцима у Београду и унутрашњости, увиђам да су људи свесни и где живе и шта их је снашло...
Током богате каријере, Ева је налазила времена и за сликарство. Неки од назива њених слика, такође, говоре о љубави према земљи у којој је провела животни и уметнички век: "Монахиња Јефимија", "Св. Ђорђе на плавом коњу", "Овим шором, хеј, овим шором".

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ
- И даље сликам, али на компјутеру. Без обзира на године, "до ушију" сам у овом времену. Слике објављујем на друштвеним мрежама, људима се свиђају, али не приређујем изложбе. Радим за своје задовољство и задовољство друштвених мрежа - каже Ева Рас.